Torták
Az ünnepekből nem lehet kihagyni a finom tortákat :)
Csokoládétorta gesztenyekrémmel
Hozzávalók :
- 20 dkg csokoládé (70% körüli - ebből 5 dkg a tortába, 15 dkg a mázba)
- 16 dkg vaj (ebből 10 dkg a tortába, 2 dkg a krémbe, 4 dkg a mázba)
- 10 dkg cukor
- 2 tojás
- 7,5 dkg liszt
- 2 ek kakaó
- 25 dkg gesztenyemassza
- 2 ek rum
- 1 tk szódabikarbóna
Elkészítés :
- Ha fagyasztott a gesztenyepüré, vegyük ki a fagyasztóból.
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra (gázsütőben 4-es fokozat), vajazzuk, lisztezzük ki a tortaformát.
- Válasszuk szét a tojásokat, és a fehérjéket keverjük habosra.
- 10 dkg olvadt vajat, a tojások sárgáját és a cukrot habosra keverjük.
- A lisztet, a kakaót és a szódabikarbónát a keverékhez adjuk, majd 5 dkg étcsokoládét is belereszelünk, és alaposan összekeverjük.
- A tojáshabot a keverékhez adjuk.
- A lisztezett formába öntjük a masszát, és a 2. pontban írt hőfokon 25-30 perc alatt megsütjük.
- A gesztenyepüréhez keverünk 2 dkg olvadt vajat és a rumot.
- Ha a torta megsült, rácson kihűtjük a formából kivéve, a tetejét és az oldalát bevonjuk a gesztenyekrémmel, majd hűtőbe tesszük.
- A maradék 15 dkg csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, hozzákeverjük a maradék 4 dkg vajat. Picit várunk, amíg kihűl, de még folyós, és a hideg torta közepére öntjük, majd egy széles pengéjű késsel eloszlatjuk egyenletesen a peremek felé a csokimázat, a túlfolyó mázból pedig bevonjuk az oldalát.
sütési hőfok: 180 °C
tepsi mérete: 18 cm